Fotogalerie: Expoziție de păsări de curte, porumbei și iepuri la Cugir

0

un material de : Sorin Giurcă

Sute de exponate cuprinzând păsări de curte, porumbei, păsări de ornament și iepuri, au putut fi admirate duminică la Cugir, în cadrul unei expoziții organizate de către Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă “Cetate” Deva.

Un număr de 20 de crescători din județele Alba (Cugir) și Hunedoara, au fost prezenți duminică, la Cugir, pentru a participa la cea de –a șasea ediție a “Expoziției de porumbei de agrement, găini de curte și animale de companie”.

Evenimentul s –a desfășurat în incinta Centrului Cultural Cugir, prima ediție desfășurându –se în anul 2013.
Înainte de deschiderea acesteia, comisia de arbitri a facut o inspectie, pentru a acorda punctaje pasărilor si animalelor jurizate. Astfel, în funcție de specificul fiecărei rase, au fost examinate cu atenție anumite aspecte, precum greutatea, forma corpului, penajul, în cazul păsărilor sau lungimea urechilor, în cazul iepurilor.În urma punctajelor obținute, proprietarii celor mai frumoase exemplare au fost recompensați cu diplome și cupe.

Dintre vizitatori, copiii sunt cei mai încântaţi de ceea ce văd. Părinţii, pe de altă parte, reuşesc cu greu să facă faţă zecilor de întrebări ale micuţilor, legate de diferitele denumiri ale exponatelor sau de caracteristicile acestora.

“Cea de –a șasea ediție a expoziției de porumbei de agrement, găini de curte și animale de companie, a numărat un total de 380 de exemplare împărțite pe 30 de porumbei și găini pe diferite rase și culori. Avem în cadrul expoziției 180 de porumbei – pe diferite rase și chiar campioni dintre ei și un număr de 200 de exemplare de găini.

Asociația “Cetate” este una non –profit, proprie, ne întreținem pe baza cotizațiilor primite de la cei 21 de membri afiliați din județele Alba și Hunedoara”, a explicat vice- președintele Asociației “Cetate” Cristian Ilieș.

Potrivit vice- președintele Asociației “Cetate” Cristian Ilieș, obiectivul principal al expoziției a fost acela a promovării imaginii celor mai importante rase de proumbei și găini:”

Prin intermediul acestui eveniment, dorim să oferim tuturor celor interesaţi posibilitatea de a viziona sau de a-şi achiziţiona păsări de curte, porumbei sau animale mici cu blană, de diferite mărimi şi de mai multe rase. Dorim să promovăm cele mai importante rase de găini,porumbei de agrement, ornament”.

La sectorul găini s –a putut vizitatorii, puteau admira rasa de găini Araucana, rasă care provine din America de Sud – Chile. Este o specie de găini mai specială decât cele obișnuite.

Pasărea estela o origine o rasă sălbatică, care ulterior a fost domesticită, găinii lipsindu –i ultima vertebră codală.

Culoarea ouălelor au culoare verde – albăstrui, acestea având un nivel scăzut de colesterol.

Prețul unui nou începe de la 2,5 lei și poate să ajungă la 5 lei.

O altă specie care a putut fi admirată în cadrul expoziției, cea a găinilor de tipul marans, iar culoarea ouălelor este de la maron închis la cărămiziu.

Dintre categoriile de iepuri, vizitatorii au putut admira specii ca berbec german, Uriaș Alb, Uriaș german.
În cadrul piațetei din fața Centrului Cultural Cugir, a avut loc un târg cu vânzare.

Cei intreresați au putut achiziționa atât perechi de porumbei la un preț de 50 lei, găini de curte – unele dintre acestea ajungând la un preț și de 100 de euro.

Nici iepuri nu au fost uitați prețurile unor astfel de exemplare (în funcție de rasă) fiind cuprinse între 100 – 200 lei.

Pe lângă animale, cei interesați și –au putut achiziționa mâncare sau obiecte necesare pentru creșterea animalelor.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top