Cum să slăbeşti sănătos şi eficient

0

Sursa foto : https://unsplash.com/photos/ECXB0YAZ_zU

Foarte mulţi dintre noi s-au aflat într-un moment din viaţă în care şi-au dorit să slăbească câteva kilograme, să îşi definească masa musculară, să obţină un corp mai estetic şi au ajuns la întrebarea: cum fac asta? Variante şi posibilităţi sunt o multitudine, dar cel mai recomandat e ca acest proces să fie unul cât se poate de sănătos şi dacă reușim să fie şi eficient, atunci avem o reţetă de succes. Iată câteva reguli general valabile pentru un astfel de deziderat:

Hidratare

Pentru ca metabolismul nostru să funcţioneze la parametri normali are nevoie, obligatoriu, de o cantitate optimă de apă. Iar într-un proces de slăbire corpul nostru face un efort în plus pentru a scăpa de kilogramele nedorite şi atunci un consum de apă adecvat este imperios necesar. Putem recurge la diferite metode prin care să ne asigurăm că bem suficientă apă pe parcursul unei zile, cum ar fi o aplicaţie pe telefonul mobil, o sticlă de apă pe care să o avem în permanenţă la îndemână, consumul de apă înainte de fiecare masă, la trezire şi la culcare sau orice alt mod prin care să aduceţi consumul de apă la acel necesar de aproximativ 35 ml/kg corp.

Odihnă

De foarte multe ori programul dezorganizat, foarte încărcat duce la o epuizare excesivă a corpului şi la o privare a acestuia de somn şi repaos, care produce dezechilibre majore în organism ce conduc de foarte multe ori la îngrăşare. Un somn de 7-8 ore pe noapte acordă metabolismului posibilitarea de recuperare, refacere şi funcţionare în condiţii normale.  Un organism odihnit va răspunde mult mai bine la un proces de slăbire, care implică unele restricţii alimentare, reuşind să producă suficientă energie pentru activităţile cotidiene şi astfel să şi piardă din surplusul de kilograme. De multe ori ne simţim lipsiţi de energie şi apelăm la mâncare pentru a remedia acest lucru, când de fapt ne lipseşte odihna de calitate.

Raport caloric adecvat

Pentru a reuşi să slăbim trebuie să consumăm mai puţine calorii decât ardem pe parcursul unei zile. Pare simplist, dar dacă înlăturăm toate procesele complexe şi mecanismele prin care organismul nostru funcţionează, exact la asta ajungem: raportul caloric dintre ceea ce mâncăm şi energia consumată peste zi. Dacă reuşim să aducem acest raport pe negativ, atunci organismul nostru va consuma din rezervele de grăsime stocate şi astfel kilogramele în surplus vor dispărea.  

Deveniţi organizaţi în ceea ce priveşte mesele, fiţi atenţi la cantităţile porţiilor, alegeţi mâncare de calitate (cu valoare nutritivă mare şi aport caloric scăzut), reduceţi treptat, până la eliminare alimentele de tip junk-food, fast-food, patiserie.

Exerciţii fizice

Într- un proces de slăbire sănătos şi eficent nu poate lipsi o activitate fizică organizată şi la un nivel cel puţin moderat (antrenamente de 3-5 ori pe săptămână). Pe lângă aceste antrenamente e foarte indicat să alegeţi să deveniţi mai activi prin activităţile de zi cu zi desfaşurate:

  • mergeţi pe jos la serviciu, dacă e suficient de aproape ( 15-30 minute)
  • alegeţi scările în loc de lift ( bineînţeles dacă nu aveţi de urcat 25-30 de etaje)
  • plimbări lungi în aer liber
  • poate un nou hobby, care să implice mişcare (fotografie de peisaje, dresaj canin, speologie, etc.)

Suplimente alimentare

Studiile în domeniul suplimentelor alimentare pentru slăbit vin în permanenţă cu noi descoperiri şi confirmări ale efectelor benefice ale unor substanţe în lupta cu kilogramele (cafeina, ceaiul verde, l-carnitina, CLA, etc.). De aceea într-un program de slăbit este indicat, ca de la un anumit punct să adăugăm şi produse de slăbit eficiente, care să vină în sprijinul organismului şi să ajute la pierderea acelor depozite de grăsime. Alegerile acestor suplimente ar trebui făcute după o consultare prealabilă cu un specialist în domeniu, pentru a face cele mai potrivite alegeri şi cu un medic pentru a evita orice fel de complicaţii de sănătate.

După cum a spus şi la început, aceste reguli pentru un slăbit sănătos şi eficient, sunt unele generale, dar este un punct foarte bun de plecare, de unde pe parcurs puteţi să le adaptaţi să le aprofundaţi, în funcţie de nevoile, personalitatea şi specificul activităţii fiecaruia, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top