Care este impozitul pe criptomonede in România

0

Care este impozitul pe criptomonede in România

Interesul pentru monedele digitale în rândul utilizatorilor de pretutindeni a crescut considerabil în ultimii ani și se află într-o continua creștere inclusiv în țara noastră. Pentru că aceasta nișă se bucură de o expansiune atât de puternică, rapidă și de mare viteză, încep să apară bineînțeles întrebări cu privire la felul în care aceste venituri ar trebui, sau nu, declarate, la ce obligații vin împreună cu venitul și despre documentația care trebuie completată pentru a realiza acest lucru. Printre cele mai frecvente întrebări se regăsesc cele despre modul de declarare, suma care este supusă taxării și momentul în care respectivul venit devine impozabil.

Cei care locuiesc pe teritoriul României nu sunt scutiți din a plăti un impozit pentru veniturile realizate nici când vine vorba despre această categorie. Acest lucru se întâmplă similar cu alte situații, iar cei care dețin monede sunt nevoiți să se supună ANAF, autorității centrale care gestionează aceste aspecte. Posesorii de criptomonede au un ghid redactat în format PDF care informează cu privire la reglementările privind criptomonedele și veniturile realizate din acestea.

Legea impozitului pe criptomonede

Legea 30/2019 a introdus în România prevederi referitoare la impozitarea veniturilor provenite din tranzacții cu monede virtuale. Pentru această categorie reglementările spun despre veniturile din transferul de monedă virtuală că se încadrează în categoria veniturilor din alte surse. Astfel, determinarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale care se aplică se realizează de către cei care realizează veniturile.

Sarcina de raportare rămâne în grija utilizatorilor, chiar și pentru schimburile efectuate prin intermediul platformelor de tranzacționare. Formatul actual al documentului informează că persoanele care realizează venituri din transferul monedei digitale au obligația de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Până la data de 25 mai a anului în curs, individul are obligațiunea de a furniza date privind veniturile realizate la organul fiscal competent pentru anul în curs dar și estimări cu privire la anul care urmează.

Cum se calculează impozitul pe criptomonede

Poate că vă întrebați cum se calculează aceasta taxa. Această taxă se determină ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție. Prețul de achiziție se determină luând în calcul prețul de vânzare a criptomonedei. Astfel se aplică o cotă de 10% asupra câștigului realizat. Momentul în care utilizatorul decide să își transfere veniturile către un cont bancar ar trebui să coincidă cu momentul în care se pune pentru prima oară întrebarea cu privire la declararea veniturilor.

Câștigurile care se situează sub 200 de lei pe tranzacție nu sunt supuse acestei impozitări, însă cu condiția ca într-un an fiscal, totalul câștigurilor să nu depășească 600 de lei.

Așadar, persoanele care realizează venituri din monede virtuale au obligația sa le declare, indiferent dacă acestea sunt obținute din România sau nu.

Fiind în categoria veniturilor din alte surse, câștigurile obținute din moneda virtuală nu sunt supuse contribuției de asigurări sociale, ci doar impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Dacă ești interesat să investești în criptomonede este bine să știi că există o multitudine de tipuri de monede digitale pentru care poți opta. Alege să folosești un loc sigur și rapid unde să faci aceste tranzacționări, optează pentru o platforma de tranzacționare criptomonede pentru a-ți satisface nevoile de trader. Cumpără criptomonede la cel mai bun curs folosind platforma Bitcoin România și investește in acestea pentru un câștig de termen lung.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top