4 activități distractive pentru copilul tău

0

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/boy-fishing-water-summer-overalls-909552

A crescut sub ochii tăi. L-ai văzut mergând de-a bușilea, făcând primii pași sau spunând primele cuvinte. Acum, oricât ar fi de mic, este copil mare, iar activitățile pe care le poate face s-au diversificat enorm. Ca părinte, a petrece timp cu cel mic atunci când el descoperă lumea reprezintă una dintre cele mai mari plăceri, iar nivelul de complexitate al lumii actuale, în ciuda obstacolelor pe care le aduce, are și numeroase beneficii. 

Atunci când vrei să petreci timp de calitate în compania copilului tău, știi sigur că ai de unde alege! Noi îți aducem câteva sugestii de activități prin care te poți recrea, după o zi istovitoare la serviciu, alături de micul om pentru care totul este nou: 

  1. Festivalurile

Ce poate fi mai atrăgător pentru un copil decât o zi în care lumea să fie pe dos? Mergând pe străzi împrejmuite cu chioşcuri din care ies arome îmbietoare, cu muzică, dans şi măşti, carnavalul este o delectare pentru cel mic. Mai mult decât atât, multitudinea de stimuli îl va ajuta să îşi dezvolte atenţia distributivă şi capacitatea de sinestezie, adică de îmbinare a simţurilor pentru a forma percepţii complexe.

Un alt avantaj al festivalurilor se referă la standurile de face painting: copilul tău se poate bucura de transformarea într-un personaj iubit, poate să se asemene lui până la identificare şi astfel să facă un joc de rol care nu numai că îl va încânta, dar îi va şi stimula imaginaţia şi, adiacentă imaginaţiei, capacitatea de a empatiza. Astfel, festivalurile funcţionează atât ca activităţi recreatoare, cât şi ca mijloace prin care cel mic să îşi dezvolte personalitatea şi aptitudinile. 

  1. Serile de teatru şi de circ

Poate că nicio vârstă nu este prea mică pentru a păşi în viaţa culturală. Spectacolele de teatru adresate copiilor, atât cele cu marionete, cât şi cele în care actorii se arată pe scenă, aduc în faţa copiilor poveşti nemuritoare într-o manieră care îi îndeamnă la o implicare totală. Precum şi în cazul festivalurilor, sincretismul şi sinestezia joacă roluri cruciale pentru experienţa copilului. 

Iar circul, cu dinamismul său, cu entuziasmul din aer şi cu numerele în succesiune rapidă nu doar că îl va fascina pe copilul tău, dar te va face să îţi aminteşti de vremurile în care, mic, strigai alături de ceilalţi copii: „Vrem spectacol! Vrem spectacol…”

  1. Ecranizările în aer liber

Pentru a ieşi din mediul sălii de spectacol care, în cazul unui mai mic număr de stimuli, poate deveni claustrant pentru micul om, îţi propunem să îţi duci copilul la o ecranizare de film într-un spaţiu deschis. Acolo are mai puţine constrângeri, îşi poate schimba locul, se poate apropia de ecran şi admira imaginile ce se succedă sub cerul deschis, iar tu îţi poţi oferi experienţa unui film pe care îl poţi privi din orice unghi, de la care îţi poţi lua o pauză, dacă vrei şi pe care îl poţi discuta apoi cu copilul tău, supunându-i gândirea critică la o provocare şi stârnindu-i viziunea artistică. 

  1. Escapadele în natură 

După strălucirea gălăgioasă a primelor două activităţi, iată că ajungem la una care presupune ca tu şi copilul tău să vă bucuraţi de calmul aflat dincolo de gălăgia oraşului. Puteţi să faceţi un picnic (şi să îl implici în împachetarea mâncării, în întinderea pledului – să îi oferi, aşadar, responsabilitate!), să vă jucaţi cu mingea pe o pajişte sau, de ce nu, să vă aşezaţi cu undiţele în faţa lacului, aşteptând primul peşte care va muşca momeala. 

Este o activitate preponderent liniştită, care nu are acelaşi fast aparent ca şi celelalte propuneri, dar care este de nepreţuit prin bonding-ul pe care îl va aduce relaţiei dintre tine şi copil. Este, totodată, o cale de a-i transmite fiului sau fiicei tale că poate oricând să evadeze în natură. 

Toate aceste activităţi presupun multă mobilitate din partea ta, atât la nivel spiritual, cât şi la nivel fizic. Trebuie să îl transporţi pe cel mic cu cât mai multă uşurinţă spre toate destinaţiile pe care ţi le-ai propus, ceea ce se poate dovedi a fi dificil uneori. Îţi amintim însă că, fie că vrei să îţi plimbi copilul pe străzile animate ale unui festival, fie că vrei să îl duci la un spectacol de teatru sau film ori să îi arăţi frumuseţile naturii, poţi alege din diverse modele de înălţătoare auto – în definitiv, călătoria trebuie să fie la fel de plăcută ca şi destinaţiile! 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top