15 octombrie 1922 – Ziua încoronării Suveranilor Unirii la Alba Iulia. Programul Manifestărilor dedicate momentului istoric

0

În 15 octombrie 1922, avea loc Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, încoronarea regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, ca suverani ai tuturor românilor.

Albă Iulia a fost aleasă drept oraș al încoronării datorită importanței sale simbolice covârșitoare pentru istoria românilor, pentru că acest oraș a fost capitala lui Mihai Viteazul și locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918.

Pentru a sărbători cei 99 de ani, de la momentul istoric la încoronării, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, Centrul de Cultura AUGUSTIN BENA Alba Iulia, cu sprijinul Casei Regale, au pregătit o serie de evenimente cultural – artistice, care vor cuprinde expoziții de fotografie dedicate momentului istoric de acum 99 ani, lansare de carte, conferințe istorice.

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul proiectului este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

   – Vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

   – Care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Programul evenimentului va fi următorul:

Vineri, 15 octombrie

– Ora 10:30 – Expoziție de fotografie M.S. Regele Mihai I și încoronarea de la 15 octombrie 1922 (piața Cetății Alba Carolina)

– Ora 10:45 – Restituiri: „Proclamația încoronării Regelui Ferdinand I – 15 octombrie 1922” (esplanada de Vest a Sălii Unirii)

– Ora 12:00 – Tedeum (Catedrala Încoronării)

– Ora 12:30 – Restituiri: „Marșul încoronării”, vernisajul expoziției – Exponatul lunii octombrie, Concert cameral extraordinar (Sala Unirii)

– Ora 14:30 – Prezentarea bustului Regelui Mihai I – 100 de ani de la naștere (esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia)

– Ora 15:20 – Lansarea cărții „Regina cea rea” după povestea Reginei Maria a României, vernisajul expoziției Ilustrații din carte (Sala Unirii, intrarea dinspre Universitatea „1 Decembrie 1918”)

– Ora 17:00 – Cluj Tangou Orchestră și Balet (Piața Cetății)

– Ora 18:00 – Masa rotundă Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922 (Sala Unirii).

Distribuie

Lasă un comentariu

Top