100 de ani în fotografie! Radu Chindriș a reprodus fotografia cu delegația din Galtiu, realizată de Samoilă Mârza, Fotograful Unirii

0

Fotografia cu delegația din Galtiu, prezentă în manualele de istorie și printre puținele imagini rămase mărturie de la înfăptuirea României Mari, a fost reprodusă astăzi cu ajutorul urmașilor celor care au înfăptuit Marea Unire. Fotografia a fost realizată în locul unde acum 100 de ani tinerii din Galtiu au fost fotografiați, în preajma plecării spre Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Ca și atunci, sătenii au venit cu mic, cu mare, în portul popular românesc și au realizat o repetiție pentru fotografia istorică ce se va realiza peste câteva luni, care va fi copia fidelă a fotografiei realizate de Samoilă Mârza. Fotograful Radu Chindriș a reușit să reproducă imaginea istorică, printr-o tehnică fotografică folosită acum un secol. Radu Chindriș este din Alba Iulia, de mulți ani este un nume cunoscut în fotografia de produs, de modă sau a revistelor auto. Toate vedetele i-au trecut prin fața obiectivelor lui foto. Radu Chindriș deține sute de aparate, obiective, lumini și accesorii foto, de la cele mai moderne, digitale, până la aparate vechi din anii 1800, pe care le recondiționează singur, cu multă migală. El este artistul care aduce la un loc, la o sută de ani de la Marea Unire, fotografiile de arhivă și pe cele moderne, publicate prin tehnica numită colodiu umed.

Radu Chindriș a fotografiat și sportivii care, printr-un turul ciclist Alba Iulia – Galtiu, au adus astăzi un tribut fotografului Unirii, Samoilă Mârza. Organizatorii turului ciclist au fost cluburile Rotary și Clubul Lions Alba Iulia, care au reușit să unească la linia de start mai mult de 100 de bicicliști.

Datorită lui Samoilă Mârza ne-au rămas puținele și singurele fotografii-mărturie cu delegațiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia. Samoilă Mârza poate fi numit pe drept cuvânt „Fotograful Unirii“ și este un veritabil erou al acelor vremuri, inclusiv pentru că fotografiile sale cu scene exterioare ale delegațiilor reunite în număr foarte mare pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, au avut un rol major în dovedirea actului de voință populară masivă la tratativele de pace care au consfințit ulterior unirea Transilvaniei cu România. Samoilă Mârza pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare și așa imortalizează doar scenele exterioare. Toate fotografiile din 1918 vor fi reproduse și vor fi expuse în cadrul mai multor expoziții, iar activitatea lui Chindriș poate fi urmărită pe facebook 100dechipuri și www.100chipuri.ro prin care face o radiografie a societății actuale folosind cei mai importanți și spectaculoși români cu o tehnică fotografică folosită în timpul Marii Uniri de la 1918. Iubitorii artei fotografice dar și cei cărăra le place să decidă, să interacționeze cu tot ceea ce este actual și inedit, pot vota cei mai valoroși 100 de români și le pot cunoaște reușitele prin intermediul interviurilor, reportajelor și eseurilor de prezentare.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top