10 octombrie – Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. Consumați produse românești!

0

”Mâncăm românește – trăim sănătos și consumați produse românești” au fost mesajele simpozionului organizat de către Direcția pentru Agricultură Județeană Alba cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare românești.

La nivelul județului Alba sunt 54 de produse tradiționale din care 26 produse de patiserie și panificație, câte 6 produse din carne și lactate, 2 produse din conserve de pește și 14 dulcețuri și siropuri. ”Direcția pentru Agricultură Județeană Alba spijină producătorii locali, iar acest fapt a dus la creșterea productivității cât și a numărului de produse românești. Ne-am impus să satisfacerea și cerințele pentru creșterea porcilor din rasele Bazna și Mangalița, prin proiectele Direcției. Ne bucurăm că județului nostru îi aparțiene inițiativa constituirii unei asociații a producătorilor de produse tradiționale, prin munca președintelui Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, Călin Matieș. Produsele românești sunt de o calitate excepțională, iar producătorii nu reușesc să țină pasul cu solicitările.

Trebuie să ținem cont că produsele tradiționale, chiar dacă sunt mai scumpe, sunt de calitate, iar cumpărând aceste produse prijinim de fapt producătorul care crează locuri de muncă și se va construi un lanț prin care noi toți vom avea de câștigat”, a subliniat Gheorghe Lazea, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Alba. ”Din punct de vedere georgafic suntem printre cei mai bogați din lume și de noi depinde să nu uităm ceea ce au realizat inaintașii nostri. Să fim patrioți! Trebuie să protejăm de ceea ce avem, inclusiv mâncarea”, a precizat dr. Horea Moruțan, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine Alba. ”Important este să consumăm local, să iubim mai mult zona asta, țara asta. Vă rog din suflet să consumați produse din județ pentru că astfel noi toți vom avea de lucru”, a precizat Călin Matieș, președintele Federației Naționale a producătorilor de Produse Tradiționale din România. Prin Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România s-a reușit schimbarea a patru legi, iar urmările au îmbunătățit activitatea producătorilor locali. Toate produsele tradiționale poartă o eticetă ce atestă acest fapt.

Gheorghe Lazea, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Alba a precizat că anul viitor, pe 10 octombrie, va fi un târg organizat împreună cu o prezentare a produselor agroalimentare din județ. Organizatorul acestui eveniment a fost Direcția pentru Agricultură Județeană Alba alături de partenerii: Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba, SC Jidvei SRL, Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine Alba, Țara Vinului Alba, Asociația Producătorilor de Lavandă Alba și SC Pomicola Boz.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top