Care sunt principalele cauze ce duc la deteriorarea betonului?

0

Cimentul este unul dintre cele mai des folosite materiale de construcții în întreaga lume. Acesta se prezintă sub forma unei pulberi fine și reprezintă elementul-cheie în fabricarea betonului. Este folosit la scară largă, în realizarea diferitelor proiecte industriale sau produse finite, deoarece asigură rezistență în timp, viteză de întărire foarte mare și lipsa tendinței de fisurare. 

Doar un sac de ciment poate fi de ajuns pentru zidărie și tencuială, șape ori aplicații uzuale, însă chiar dacă are caracteristici deosebite, betonul este sensibil la factorii chimici și de mediu. Aceștia îi afectează integritatea și creează probleme de ordin estetic sau structural. Vezi mai departe care sunt cauzele principale care conduc la degradarea betonului.

Condițiile de mediu

Format în mare parte din apă, agregat și ciment, betonul este un material compozit ale cărui proprietăți de rezistență depind de componentele folosite și mai mulți factori tehnici. Acesta poate fi modelat în aproape orice formă și are un efect anticoroziv asupra oțelului armat datorită alcalinității sale ridicate, respectiv un pH de 12.5-13, care formează un strat protector. Însă, în timp, betonul continuă să se tot întărească și aici intervine carbonatarea, ceea ce înseamnă că structura sa devine susceptibilă corodării din cauza acțiunii factorilor chimici și de mediu.

În ceea ce privește corodarea din cauza factorilor fizici, trebuie menționat faptul că agresiunea ciclurilor de îngheț-dezgheț are efecte negative asupra betonului, la fel și ploaia, vântul, gheața sau substanțele chimice care se regăsesc în aer. Apa se infiltrează prin porii betonului, provoacă fisuri și crăpături și apoi accelerează procesul de degradare.

Factorii chimici

Corodarea chimică a betonului este provocată de influența distructivă a substanțelor chimice lichide și gazoase, care îl descompun și îi atacă componentele. Cele mai frecvente sunt degradările provocate de sulfați, atacuri acide sau alcaline și bacteriene. Sulfații din diferite soluții pot determina modificări chimice ale betonului care provoacă reacții microstructurale considerabile ce duc la slăbirea legăturilor din ciment. Aceștia sunt prezenți în mediul natural, dar și în gips, apă de mare, aditivi pentru ciment ori sol contaminat. De exemplu, ionii de clor prezenți în sărurile folosite iarna pentru dezghețarea carosabilului penetrează betonul și se manifestă agresiv.

Acizii conduc la dizolvarea și afectarea betonului, cum ar fi ploile acide, apa stătută, acizii organici din siloz ori gunoi de grajd. Clorura de calciu poate determina și ea modificări chimice în beton, care slăbesc legăturile în timp. Mai mult, anumite bacterii, anaerobe, în special prezente în materialele organice, transformă compusul sulfuric din amestecul de beton în sulfura de hidrogen care poate fi extrem de dăunătoare pentru structurile din beton.

Cauzele mecanice

Deteriorarea mecanică a betonului se manifestă prin distrugerea stratului superior. Poate fi vorba de agresiune provocată prin abraziune, când pulberile de materiale mai dure decât betonul erodează suprafața acestuia. Curgerea apei cu viteză mare, de peste 12 metri/secundă, conduce la degradarea materialului pentru că se creează efectul de sucțiune sau smulgere.

Solicitările de supragreutate ori șocurile mecanice accidentale sau ciclice pot genera numeroase leziuni structurilor din beton. Chiar dacă în faza inițială nu sunt semne vizibile la suprafață, deteriorarea betonului progresează încet. Degradarea mecanică poate să survină și în timpul turnării, dar și ulterior din cauza stresului mecanic la care este supus betonul – temperaturi extreme, utilizarea cofrajului fără plăci de bază, pierdere de apă, tasare.

Betonul este un material care necesită inspecții periodice și întreținere sistematică. Totuși, primul pas în prevenirea degradării îl reprezintă identificarea cauzelor care au condus la acest lucru și alegerea celei mai bune metode de protecție. Tratarea armăturii expuse și umplerea porilor liberi rezultați în urma eliminării betonului deteriorat sunt unele dintre soluțiile de reparare și consolidare care pot prelungi viața suprafețelor din beton.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/texture-background-design-layer-1066878/

Distribuie

Lasă un comentariu

Top