Victor Negrescu activ și cu Energie

0

Cel mai activ europarlamentar român, gazda unei conferințe pe Energie la Bruxelles: România poate fi hub energetic regional!

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a fost gazdă a conferinței ‘Romanian Energy Forum: Uniunea Energetică — Provocări și oportunități pentru energie durabilă în Europa Centrală și de Sud-Est’, organizată marți, 26 mai, de către Romanian Energy Center la Bruxelles.

negrescu_pes1Cu această ocazie, Victor Negrescu a subliniat că România are un ‘potențial imens’ în domeniul energiei, de a deveni un ‘hub energetic regional’ și de a dezvolta mai eficient mixul de energie. Acesta a făcut în același timp apel la utilizarea exclusivă a resurselor românești din domeniu pe întreg lanțul de producție — servicii, producție, mentenanță, cercetare, formarea profesioniștilor — pentru ca impactul sectorului să ajungă în mod real în economie.

‘Avem nevoie de un program național real pentru energie, care nu doar să stimuleze producția sau să subvenționeze energii alternative, ci să finanțeze cercetarea, formarea profesioniștilor, producția și realizarea serviciilor de către companiile care își au sediul în România.

Spre exemplu, pentru cele 35 de miliarde de euro pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană anual mai ales pentru cercetare, aș vrea să văd primul proiect românesc’, a afirmat Victor Negrescu în cadrul conferinței de la Bruxelles.

Eurodeputatul social-democrat a înaintat, de asemenea, o serie de posibile soluții pentru o dezvoltare durabilă a României ca hub energetic și ca utilizator al mixului de energie.

‘Referindu-mă la mixul de energie, mereu m-am întrebat dacă suntem cu adevărat pregătiți, iar în acest sens reiterez câteva întrebări: de ce Hidroelectrica nu face și energie solară și de ce Complexul Energetic Oltenia nu vinde toată căldura pe care o produce? De ce panourile solare dezvoltate prin proiecte europene nu sunt produse în România, iar mentenanța să fie 100% românească?

În ceea ce privește conceptul de hub energetic regional, de ce vorbim de export de energie când rețeaua din România nu a fost retehnologizată pentru a transporta mai mult, interconectările cu alte state sunt dificile și conectările la rețele sunt greoaie pentru producătorii noi? De ce construim noi surse de energie pentru o piață în reducere și nu căutăm să modernizăm și ce avem? De ce exploatațiile din Marea Neagră au nevoie de sute de specialiști străini și universitățile din România nu pregătesc acele profesii?’, a subliniat Victor Negrescu în cadrul intervenției sale.

Acesta a atras atenția, totodată, că sectorul energiei din regiune trebuie să se coaguleze și să lucreze împreună pentru a-și apăra interesele, deoarece ‘nu există nicăieri un înger păzitor care să apere industria energetică din Est și din România’.

Victor Negrescu a lucrat, la nivel european, pe o serie de subiecte legate de rolul României pe piața energiei. De asemenea, el este unul dintre europarlamentarii care vorbesc constant despre inovație și cercetare, industria energiei fiind un domeniu cheie în acest sens.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top