Povești de Crăciun : Un tur al Tradițiilor și Obiceiurilor din județul Alba, prin obiectivul fotografului Ionuț Văidean

0

foto : Ionuț Văidean

Obiceiul este o deprindere însuşită de-a lungul timpului de o comunitate stabilă şi transmisă din generaţie în generaţie. În condiţiile vieţii tradiţionale, obiceiurile erau strict respectate, asigurând bună rânduială a lucrurilor din cadrul obştei. Păstrarea şi puterea obiceiurilor s-a datorat valorii lor, probată în timp şi acceptată de toată colectivitatea umană, fiind adeseori legate de credinţă. Fiecare sat îşi avea obiceiurile şi normele proprii de viaţă şi de muncă, dintre care unele au dispărut, altele s-au păstrat până azi şi, în fine, altele au fost create mai recent. Astfel sunt definite obiceiurile tradiționale ale satului românesc.

Tradiția strămoșească continuă și astăzi în județul Alba. Pasionat de fotografie, Ionuț Văidean a scos în evidență prin obiectivul camerei foto cele mai importante momente din obiceiurile dedicate Crăciunului.

Turul Tradițiilor a început în satul Limba, din apropiere de Alba Iulia, unde copiii merg la “piţărat” din casă în casă pentru a aduna în traiste colăcuţi, mere, nuci sau alte bunătăţi.
“Piţăratul” este începutul colindelor în satul Limba, iar micii piţărăi sunt urmaţi de cete de colindători care merg pe la toate casele din sat şi primesc bani de la gazde pentru colindele interpretate.

Nici liniștea satului românesc din Alba nu a fost trecută cu vederea de Ionuț Văidean care a surprins localnicii pregătiți pentru cea mai mare sărbătoare creștinească, Nașterea Domnului.

 

În comună Daia Română din judeţul Alba se păstrează un obicei a cărui vechime se pierde în negura vremurilor. Feciorii din localitate, îmbrăcaţi în costume populare, pleacă la colindat însoţiţi de un taraf de muzica populară. La încheierea colindatului, tinerii organizează o petrecere la care sunt invitate fetele din sat.
‘Localnicii ne aşteaptă cu câte un colac special pregătit, cu ţuica şi vin’, ne-a declarat Gheorghe Haprian ‘primarul’ butii. După ce colinda tot satul, a doua zi de Crăciun, butea feciorilor se deplasează la casele unde sunt fete. De data aceasta, cei nouă colindători, membrii ai butii sunt însoţiţi de cinci băieţi mascaţi şi îmbrăcaţi în zdrenţe numiţi ‘matahalii’. Aceştia fac tot felul de giumbuşlucuri pe drum şi încearcă să înveselească sătenii. Când ajung la casa în care locuieşte fata, feciorii intră în curte şi cer voie părinţilor să lase tânără la joc. Fiecare fecior din bute trebuie să invite pentru bal două fete, iar ‘primarul” (conducătorul butii) şi cei doi “cârciumari” (ajutorii ‘primarului”) trebuie să aducă minim trei fete.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top