IPJ Alba – SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

0

În perioada 21-25 mai 2018, Inspectoratul de Poliție Județean Alba derulează Campania ‘Săptămâna prevenirii criminalității’. Evenimentul a ajuns la cea de-a IV-a ediție și este organizat de Inspectoratul General al Poliției Române, la nivel național, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Azi, 21 mai, Inspectoratul de Poliție Județean Alba a lansat Campania ‘Săptămâna Prevenirii Criminalității’ prin care se urmărește sensibilizarea populației cu privire la importanța adoptării unui comportament preventiv. Pe parcursul a 5 zile, polițiști din toate domeniile de activitate, vor intensifica activitățile cu caracter informativ-preventiv dedicate siguranței cetățenilor, fiecare zi din săptămână, având o altă temă.

Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor beneficia de sprijinul colegilor din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, a polițiștilor din mediul rural precum și de cel al partenerilor tradiționali, cum ar fi Inspectoratul Școlar Județean Alba, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, împreună cu care vor fi desfășurate activități menite a stimula creșterea sentimentului de încredere a membrilor comunității în structurile de aplicare a legii, în scopul prevenirii infracțiunilor.

Tema zilei de luni, 21 mai, a fost prevenirea delincvenței juvenile fiind totodată și ziua de lansare a evenimentului.

Sute de elevi și preșcolari din Alba Iulia au fost întâmpinați, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba de polițiștii de la structurile de poliție rutieră, criminalistic, ordine publică, prevenire și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și au primit informații despre activitatea poliției, în general și despre componenta preventivă a muncii de poliție.

Cu ajutorul ochelarilor speciali, puși la dispoziție de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, elevii au putut ‘experimenta’ starea generată de consumul de alcool și substanțe interzise. De asemenea, copiii au făcut cunoștință cu ‘Teva’, câinele specializat în detectarea substanțelor explozive și au văzut cum funcționează ‘pistolul radar’.

Polițiștii din municipiile și orașele județului precum și cei de la posturile comunale de poliție, au fost prezenți în unitățile de învățământ și au susținut teme privind importanța adoptării unui comportament adecvat, în scopul prevenirii implicării în fapte antisociale.

Mâine, 22 mai, tema dezbaterilor va fi prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe siguranța în mediul online și prevenirea bullying-ului și cyberbullying-ului, și nu în ultimul rând, prevenirea traficului de persoane și a consumului de droguri.

Ziua de miercuri, 23 mai este dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, polițiștii urmând să se întâlnească cu administratorii asociațiilor de proprietari în vederea informării acestora cu privire la importanța montării sistemelor de securitate în scările blocurilor.

De asemenea vor atrage atenția cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie să și le ia pentru a nu fi victime ale furturilor din buzunare și genți, din autoturisme, din societăți comerciale sau când sunt pasageri în mijloacele de transport în comun.

Joi, 24 mai vor fi desfășurate activități pentru prevenirea violenței in familie, acestea se vor adresa tinerilor, părinților, persoanelor vârstnice și nu în ultimul rând, doamnelor.

Ultima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității va fi dedicată siguranței rutiere.

Între orele 07.30-08.30, atât în mediul urban cât și în mediul rural, patrulele școlare vor dirija traficul rutier. De asemenea vor fi organizate întâlniri cu elevii și cadrele didactice privind conștientizarea asupra importanței respectării regulilor de circulație dar și cu elevii școlilor de șoferi cărora le vor fi explicate consecințele devastatoare ale conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, iar pentru exemplificare vor folosiți ochelarii speciali ce simulează consumul de alcool și droguri.

Apropierea de comunitate și nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliției Române, de unde și inițiativa de a realiza de două ori pe an, timp de o săptămână, o acțiune ale cărei priorități sunt informarea și conștientizarea populației cu privire la importanța prevenției.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top