Festivalul Dilema Veche, trei zile de artă și cultură la Alba Iulia

0

carte2015Cea de-a patra ediție a festivalului Dilema Veche, singurul festival internațional organizat de o revistă în România, își va deschide porțile pentru iubitorii de artă și cultură între 21 și 23 august 2015, la Alba Iulia. Tema principală a festivalului, ‘Noi suntem ceilalți’, va fi dezbătută într-o discuție condusă de către Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu si Horia Roman Patapievici.

Evenimentul se va încheia cu un concert susținut de cântărețul de origine italiană Angelo Branduardi.

Timp de trei zile, cetatea Albă Carolina va găzdui scriitori, artiști și muzicieni care împărtășesc valorile culturale și spiritul revistei Dilema Veche, în cadrul unui festival ce va reuni dezbateri și expoziții, literatură și film documentar, muzică și dans, cărți și jocuri și ateliere pentru cei mici.

Festivalul va fi deschis de către cei trei invitați speciali, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici, cu o discuție bazată pe rolul culturii în înțelegerea lumii din ziua de astăzi. De asemenea, nu vor lipsi din program nici concertele și poveștile: Nicu Alifantis alături de Ansamblul Jidvei, Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români din Franța, Irina Popa & The Sinners îi vor încânta pe participanți cu acorduri de tango, jazz sau muzică clasică, iar Adriana Bittel sau Cristian Teodorescu vor fi printre responsabilii cu lecturile la cafenea.

În plus, dezbaterile pe teme precum dialogul cultural sau identitatea europeană și un stand-up european de jurnalism îi va avea ca moderatori pe Angela Filote, șefa Reprezentantei Comisiei Europene în România, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, și pe actorul Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, alături de mulți alți jurnaliști și oameni de cultură români și europeni.

Concertul de închidere al evenimentului îl va aduce în atenția publicului pe cântărețul de origine italiană, Angelo Branduardi. Muzica să este o combinație între cântecele vechi și tonalitățile renascentiste, baroce, ce se încadrează perfect în atmosfera Cetății Alba Carolina.

‘Dorința noastră este de a așeza acest festival cât mai sus în calendarul evenimentelor culturale din România și, cu fiecare an ce trece și cu fiecare nouă ediție, Alba Iulia să fie asociată și mai mult cu evenimentele culturale’ a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Festivalul Dilema Veche a fost selectat în acest an ca fiind unul dintre cele mai bune evenimente din Europa de catre Europe for Festivals, Festivals for Europe, o platformă internațională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunitățile lor si valorile europene. Printre invitații edițiilor precedente s-au numărat Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Cristi Puiu sau Mircea Baniciu.

Puteti accesa programul complet al evenimentului pe site-ul festival. Dilemaveche.ro.

Despre Alba Iulia

Oraș al Marii Uniri a Românilor și Cealaltă Capitală a României, Alba Iulia si-a început călătoria ca ‘destinatie turistică’ imediat după intrarea României în Uniunea Europeană.

Întregul Centru Istoric al orașului a fost refăcut, cetatea orașului a fost renovată din fonduri europene, iar anual noi evenimente și spații comerciale populează această zonă.

Investițiile de până acum în renovarea celei mai mari cetăți de tip vauban din România și în transformarea orașului Albă Iulia au totalizat 150 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile, și au echivalat cu 2.500 euro pe cap de locuitor al orașului, 1.500 de noi locuri de muncă create în ultimii șapte ani și o rată a șomajului de sub 4%. Mai multe informatii despre Alba Iulia turistică sunt disponibile pe site-ul ViziteazaAlbaIulia.ro.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top