Festivalul Cetăților Dacice – Dacii și romanii reînvie tradiția printr-un festival unic în Europa

0

Zeci de luptători daci și romani, nimfe și gladiatori vor reînvia istoria și legendele cetăților dacice din județul Alba cu prilejul unei noi ediții a Festivalului Cetăților Dacice  în localitatea Săsciori.

Festivalul va prilejui organizarea unor lupte între daci și romani, ateliere antice și concerte în aer liber de folclor și muzică ușoară, invitată specială fiind trupa Talisman.

“Festivalul Cetăților Dacice — cel mai important festival dacic din România — este și în acest an o invitație inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol, oferind un program divers care cuprinde atât evenimente culturale cât și spectacole de reenactment, lupte între daci și romani, ateliere antice, concerte în aer liber dar și întreceri între voinicii și “puii de daci” din cetățile dacice din Alba. Festivalul este găzduit în acest an, în perioada 24 – 25 iunie, de comuna Săsciori, localitate pe raza căreia se află cetatea dacică de la Căpâlna”.

Sâmbătă manifestările debutează cu întrecerile generației “pui de dac”—un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevi de la școlile din localitățile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori.

Programul va continua cu o expoziție de fotografie intitulată “Emoții străvechi” semnată de Vasile Sârb și elevii din cadrul clasei de artă fotografică a Centrului de Cultură “Augustin Bena Alba”.

În jurul amiezii vor fi deschise taberele și atelierele meșteșugărești antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreținere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldați și antrenamente gladiatori.

În cursul serii este programată marea bătălie dintre daci și romani care se va desfășura ca un asediu al Cetății Căpâlna, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică prezente la festival.

Festivalul Cetăților Dacice continuă duminică cu noi activități în tabăra antică, demonstrații de luptă și militare. Cel mai important moment este Decathlonul Dacic — un concurs între echipele de voinici ale cetăților dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu și Săsciori. Probele de concurs sunt extrem de inedite și includ tir cu arcul, transportul unui sac de 25 de kilograme plin cu nisip, aruncarea suliței, alergare cu mielul, lupte pe butuci, cățăratul pe catarg, transport de apă în ciubere.

Manifestarea se va încheia, duminică seara, cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric ‘Augustin Bena’ alături de soliști cunoscuți de muzică populară.

Cetatea Dacică de la Căpâlna (comuna Săsciori) este una dintre cel mai bine conservate cetăți dacice din România, istoricii spunând că probabil a fost înălțată de Burebista și a durat până la cucerirea romană, fiind reședința unui nobil dac și având scop militar.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top