România riscă la orice oră să piardă câteva milioane de dolari din neglijența unei comisii de licitații care nu a respectat mai multe proceduri legate de vânzarea concentratului de cupru de la Abrud.
Societatea Cuprumin SA Abrud, o companie în care Statul Român este acționar unic și reprezentată de Ministerul Economiei a scos în luna iulie la licitație vânzarea producției pe doi ani a concentratului de cupru. După mai multe tentative, neprevăzute în procedura de licitație, reprezentanții Cupru Min au anunțat câștigătorul ca fiind o companie din Hong Kong, Merlion Resources Holding Limited.
Și în acest an Cuprumin a întocmit o documentație în vederea licitației care prevedea și un caiet de sarcini, fiind stabilite astfel regulile” jocului”. Încă de la începutul procedurii a fost sesizată o problemă legată de reprezentanții unei companii care s-a dovedit ulterior a fi cea câștigătoare. Mai exact reprezentanții legali ai Merlion Resources Holding Limited nu erau ”legali” , fapt trecut cu vederea de așa zisa ”comisie de licitație”.
Persoana care a semnat documentația pentru Merlion a primit calitatea de reprezentant la o lună după deschiderea licitației.
vezi document identificare reprezentant
La a doua etapă a procedurii de vânzare a minereului de cupru, trecerea la” oferta îmbunătățită”, caietul de sarcini, parte a documentației de atribuire, prevedea posibilitatea acordării unui singur termen. Și aici Cuprumin a crezut de cuvință să schimbe propriile reguli, organizând și o a doua ofertă, culmea aceasta fiind tot în favoarea firmei câștigătoare, Merlion Resources Holding Limited care în fapt a oferit cel mai bun preț. Dar totuși această firmă nu a depus toate actele cerute de Cuprumin prin documentația de licitație care să facă dovada condițiilor de eligibilitate, condiție obligatorie.
Trecând cu vederea lipsa totală de transparență, tratamentul inegal al ofertanților, nerespectarea condițiilor de eligibilitate impuse prin Documentația de atribuire a licitației, nerespectarea prevederilor propriilor reguli, fapta cea mai gravă care poate fi considerată ilegală este la semnarea contractului cu firma câștigătoare.
Ca un favor adus companiei Merlion, în detrimentul Statului Român, la semnarea contractului a fost eliminată garanția de plată, prevăzută în documentația de atribuire:” OFERTANTUL VA CONSTITUI O GARANȚIE DE PLATĂ A PREȚULUI ÎN VALOARE DE 5 MILIOANE USD. (vezi document)
Document 2 : Parte din contract cu obiectiile de plată
Document 3 : Semnatarii contractului
În contractul încheiat între Cuprumin SA și Merlion Resources Holding Limited, această garanție de plată este transformată în avans pentru plata livrărilor lunare (vezi document de plată), fiind eliminat astfel orice mijloc de protecția sau asigurare financiară a vânzătorului pentru orice incident negativ în plata la scadență. O altă favoare importantă pentru cumpărător este că egalizările de preț nu sunt acoperite în avans deci Cuprumin rămâne fără protecție financiară.
cec – dovada platii
În opinia specialiștilor economici contactați de redacția noastră este vorba de grave încălcări ale legii.
” În orice procedură de achiziție sau vânzare, indiferent că este publică sau privată, regulile de desfășurare stabilite la începutul procedurii sunt obligatorii, schimbarea lor presupune reluarea procedurii. Între garanția plății integrale a prețului și plata în avans există diferențe majore sub aspectul naturii și efectelor juridice pe care le produc. Garanția constituită în favoarea vânzătorului îl asigură pe acesta că indiferent de motivele nerealizării contractului are asigurată plata prețului. Este cel mai eficient mijloc de garantare a realizării obligației de plată. Plata parțială în avans nu asigură executarea deplină, în totalitate a contractului. Obținerea executării obligației de plată, în cazul plății parțiale în avans, se realizează pe cale judecătorească, presupune cheltuieli cu taxa de timbru judiciar, perioadă îndelungată de soluționare, blocarea activității şi imposibilitatea de vânzare până la soluționarea procesului ă monstrului de cupru.
Înscrierea în caietul de sarcini a obligativității depunerii unei garanții de plată și, ulterior la încheierea contractului, modificarea acesteia cu plata parțială în avans, are natură juridică a unei cauze de nulitate absolută a contractului astfel încheiat.
O asemenea manoperă aparţine ilicitului penal sau civil care poate fi stabilit doar pe calea cercetării judecătorești sau a celei penale.” – Se arată în documentul trimis.
Din păcate lucrurile merg cum merg în România iar banii statului sunt doar un detaliu pentru indivizi precum cei ce conduc destinele unei societăți miniere cu tradiție care se încăpățânează să îngenuncheze în fața lor. Dacă Ministerul Economiei închide ochii acestor ” ilegalități”, sperăm ca organele de cercetare penală să sară în ajutorul celor aproximativ 520 de angajați care speră cu adevărat la renașterea mineritului românesc. Redacția publicației Opinia Transilvană a intrat în posesia mai multor documente din care reiese nerespectarea caietelor de sarcini și în alte licitații, unde compania Cuprumin a fost păgubită cu sute de mii de euro.
De asemenea închiderea definitivă a fostei galerii de evacuare sonde inverse din Iazul Valea Șesei unde lucrarea a fost încredințată direct unei firme plecând de la prețul de 492 mi lei dupa care a crescut la 1.100.000 mi lei. Cum au fost alocați acești bani și cu aprobarea cui ?
Un comentariu
Incasrea in avans e garantia incasarii pretului marfurilor vandute! Treziti-va oameni buni!
Incasand banii in avans, ce garantie mai vreti? Garantia e pentru siguranta incsarii banilor pentru marfa vanduta! Iar incasarea e in avans!