Deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România 2024

0

Ieri, 08.08.2024, a avut loc deschiderea oficială a celui mai mare și complex eveniment studențesc din țară, Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR), organizat la Suceava, de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), cu sprijinul Asociației Studenților din Universitatea Suceava (ASUS).

La ceremonia de deschidere au luat cuvântul:

  • prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava
  • Lana Par, vicepreședinte al Organizației Europene a Studenților (ESU)
  • Mircea Meriacri, președintele Consiliului Tineretului din România (CTR)
  • Rafaela Barac Bologa, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE)
  • Paula Bodlev, președintele Federației Tinerilor Basarabeni (FTB)
  • Oana Alexandra Țînțar, președinte ANOSR

Timp de 12 zile, evenimentul reunește peste 550 de reprezentanți ai studenților din întreaga țară, din peste 100 de organizații studențești, care vor discuta despre interesele, problemele și nevoile studenților din România, cu scopul de a identifica soluții pentru dezvoltarea învățământului superior și de a trasa liniile directoare pentru activitatea federației în următorul mandat.

Programul proiectului va include și sesiuni de formare destinate dezvoltării organizațiilor membre în vederea creșterii capacității acestora de a reprezenta studenții la nivel local, precum și o serie de dezbateri și ateliere dedicate consolidării abilităților participanților de a fi membri activi ai societății.

În contextul adoptării noului Cod al drepturilor și obligațiilor studentului, precum și al necesității de a implementa noile mecanisme și prevederi introduse prin modificarea acestuia, participanții vor contribui direct la conturarea unei viziuni comune cu privire la operaționalizarea planurilor de măsuri remediale și a structurilor de monitorizare a respectării prevederilor codului. Din aceeași perspectivă a contextului, beneficiarii proiectului vor fi implicați în identificarea și delimitarea dezideratelor tinerilor, cu scopul de a formula revendicările ANOSR ce vor urma să fie înaintate candidaților la alegerile parlamentare și prezidențiale.   

Totodată, având în vedere numeroasele cazuri de hărțuire sexuală sesizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior și demersurile realizate de ANOSR în privința combaterii fenomenului, liderii studenților vor fi implicați în elaborarea unor mecanisme specifice de combatere și prevenție care să poată fi implementate în universitățile lor de proveniență.

FOSR reprezintă un moment cheie în care ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenților din România, își alege noul Birou de Conducere și își evaluează activitatea din ultimul mandat, iar în baza celor identificate, își adaptează viziunea și acțiunile în funcție de nevoile reale ale studenților.

***

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 24 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de 124 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Pentru detalii și informații suplimentare, vă stăm la dispoziție:

Sergiu Covaci

Vicepreședinte executiv ANOSR 

0740 161 243 | sergiu.covaci@anosr.ro

Distribuie

Lasă un comentariu

Top