Chirurgul plastician al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, dr. Claudiu Filip, premiat pentru intervențiile microchirurgicale complexe, la Gala Zetta

0

Medicul specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Claudiu Filip, care profesează de trei ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, a fost premiat la Gala Zetta pentru activitatea chirurgicală, în special pentru intervenții microchirurgicale de replantări și transferuri libere de țesut, realizate într-un spital dintr-un oraș mic din România.

Dr. Claudiu Filip a reușit să realizeze la SJU Alba Iulia, alături de alți medici, intervenții chirurgicale de mare finețe, care se fac în foarte puține centre universitare din țară (precum reconstrucția sânului – folosind tehnica de reconstrucție prin lambou liber microchirurgical, utilizând țesut tegumentar, grăsime și vase de sânge de la nivelul abdomenului inferior –, replantări digitale multiple, reconstrucția unor defecte utilizând transferuri libere de țesut pe vase perforante), prin tehnici de vârf de microchirurgie puțin accesibile în sistemul de sănătate de stat. Operațiile s-au realizat datorită personalului supraspecializat în tehnici de microchirurgie, cu ajutorul aparaturii speciale (microscop operator, instrumentar special de microchirurgie, aflate în dotarea SJU Alba Iulia).

Microchirurgia este o tehnică operatorie prin intermediul căreia se realizează intervenții microchirurgicale de mare finețe ce necesită personal supraspecializat, cursuri intense și o activitate microchirurgicală constantă și complexă, accesibilă puținor medici din tara.

Gala Zetta a fost organizată, săptămâna trecută, de Asociația Zetta, înființată de dr. Dragoș Zamfirescu, fost președinte al Societății Române de Chirurgie Plastică, iar aceasta și-a propus să promoveze profesionalismul și performanța în acest domeniu: ”Asociația Zetta își propune sa promoveze profesionalismul și performanta în Chirurgia Plastică. Într-o lume în care valoarea intrinsecă, munca sau calitățile profesionale și morale nu sunt corect apreciate, în care posturile și promovările sunt distribuite în majoritatea cazurilor după criterii care nu au la bază merite reale, în care pilele, banii, tupeul, impostura, lipsa de caracter sunt criterii de apreciere, Asociația Zetta îndrăznește sa creadă într-o altfel de cale – de fapt cea normală și adevărată. Fără a fi constrânși de limitările unui sistem care funcționează defectuos, având o poziție detașată și independentă, credem că avem obiectivitatea de a aprecia corect valoarea. Fiind o entitate privată, avem și mijloace de a ne pune imediat în practică ideile, fără a rămâne doar la stadiul de declarații. În acest sens, începând din acest an Asociația Zetta va încerca prin metode directe să încurajeze și să stimuleze pe cei mai merituoși si promițători tineri chirurgi plasticieni din Romania, dar și să onoreze pe chirurgii plasticieni de referință ai țării”, a spus dr. Dragoș Zamfirescu.

În cadrul Galei Zetta au fost premiați mai mulți chirurgi plasticieni, pe categorii, precum ”Rezidentul anului 2018”, ”Rezidentul cu cea mai bună activitate operatorie în 2018”, ”Rezidentul cu cea mai bună activitate științifică în 2018”, ”Rezidentul cu cea mai bună activitate științifică în 2018”, ”Premiul pentru debut”, Premiul pentru ”Activitate științifică medici sub 40 de ani”, Premiul pentru ”Activitate științifică în Chirurgia Estetică, medici peste 40 de ani”, Premiul pentru ”Activitate științifică în Chirurgia Reconstructivă, medici peste 40 de ani”, Premiul ”Mentorul anului 2018” sau ”Premiul pentru întreaga carieră”. Premiul pentru ”Debut medic specialist” a fost acordat în egală măsură doamnei Mihaela Albu (jud. Bistrița-Năsăud) și domnului Claudiu Filip (mun. Alba Iulia).

Dr. Claudiu Filip efectuează la Spitalului Județean de Urgență, pe lângă intervenții chirurgicale de reconstrucție a sânului prin metode complexe microchirurgicale sau replantări de degete și transferuri libere de țesut, și operații de reconstrucție a regiunii  capului și regiunii cervicale (nas, urechi, pleoape, buze, față), operații de reconstrucție a membrelor (vase, nervi periferici, defecte de părți moi, degete), tratează afecțiunile cronice ale mâinii prin intervenții chirurgicale precum boala Dupuytren, sindrom de canal carpian, sindrom de canal ulnar, chirurgia mâinii reumatice, malformații. De asemenea, medicul abordează și chirurgia tumorilor țesuturilor moi – tumori de piele, tumori ale nervilor periferici, tumori vasculare, tumori de țesut conjunctiv, tumori musculare (atât maligne cât și benigne).

Compartimentul Chirurgie Plastică din cadrul SJU Alba Iulia (căruia îi sunt alocate șapte paturi) aparține de secția Chirurgie Generală.

Claudiu Filip este absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În anul 2008 a început rezidențiatul în cadrul specialității de ”Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă”. Primii ani de rezidențiat i-a efectuat la Clinica Chirurgie I Cluj-Napoca, apoi la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Ultimii ani de rezidențiat i-a realizat în spitale din Franța: la Paris și Martinique. În cadrul acestor stagii a lucrat și a învățat de la personalități din domeniu, însușindu-și cele mai noi și mai performante tehnici de chirurgie plastică, estetică, chirurgia mâinii și microchirurgie reconstructivă.

Dr. Claudiu Filip a revenit în țară, profesând la spitale din Baia Mare și Cluj Napoca, iar în urmă cu trei ani a ocupat prin concurs postul de medic specialist la Departamentul de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă al SJU Alba Iulia. Domul doctor Claudiu Filip a promovat examenul de medic primar în urmă cu două luni și consideră că premiul reprezintă o încununare a eforturilor realizate în timpul etapei de medic specialist în care a luat în subordine un departament de chirurgie plastică pe care l-a organizat și l-a construit astfel încât, prin dotarea de care dispune, pentru care a luptat foarte mult, și nu în ultimul rând prin colaborarea cu medici în specialități chirurgicale adiacente precum ginecologie (dr. Cristian Țibea), chirurgie vasculară (dr. Florina Pițu ), chirurgie generală (dr. Flaviu Pițu, dr. Claudiu Rachieriu), reușește să realizeze intervenții chirurgicale complexe care se pot efectua în foarte puține centre universitare din țara sau străinătate. Cu aparatura de acum câțiva ani se puteau face doar intervenții chirurgicale de bază în chirurgia plastică.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top