Biserica şi Forţele Armate demonstrează puterea unei Românii unite. Programul manifestărilor din 28 mai de la Alba Iulia

0

Centrul pentru Politici Locale vă invită să participați la manifestările organizate pe 28 mai la Alba Iulia. Într-un moment de mare importanță pentru creștinătate, românii se vor întâlni în Piața Tricolorului pentru a mulțumi înaintașilor că ne-au făurit o țară, că ne-au oferit 100 de ani de demnitate, mândrie și credință!

Startul evenimentului se va da la ora 12 in fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, simbolul reîntregirii neamului românesc. Aici va avea loc un ceremonial militar și un Te Deum. La parada militară vor participa efective din cadrul MApN, Batalionul 136 Geniu Apulum. La ceremonial va fi prezentă o subunitate din cadrul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române București, o subunitate Ecvestră din cadrul Jandarmeriei Române București, Fanfara reprezentativă a Jandarmeriei Române si corul de elevi al Școlii de Subofițeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni. Invitatul de onoare al Jandarmeriei Romane este naistul Nicolae Voiculeț.

Garda Națională din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia va susține o reprezentație in fața publicului și a oficialităților prezente la eveniment. Programul va cuprinde și un moment instrumental oferit de Fanfara Centrului de Cultura Augustin Bena, Alba Iulia.

Pe 28 mai Alba Iulia se transformă in capitala credinței românești. Cu mic, cu mare sunteți așteptați în Piața Tricolorului la sărbătoarea simțirii noastre. Încercăm să trezim conștiința sufletului nostru și să-i facem pe români mândri de istoria neamului și de veșnicia lui ‘, a declarat Radu Ciobotea, președinte Centrul pentru Politici Locale.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai cultelor din toată țara, istorici, autorități locale și naționale. Reuniunea este o premieră și se înscrie in seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.Programul va continua cu o conferință care va avea ca temă: ‘Identitatea prin Credință’. Dezbaterile se vor desfășura la Universitatea 1 decembrie 1918 din Alba Iulia.

‘Probabil că acum ar trebui să înțelegem, mai mult și mai bine ca oricând, menirea noastră, misiunea noastră, locul, rolul și rostul nostru în interiorul acestui stat, asumându-ne, în mod responsabil, toate aceste atribuții, misiuni ori chemări!…Da, avem misiunea de a contribui la bunul mers al acestui popor, avem chemarea de a cinsti, respecta, cultiva și consolida această țară, prin tot ceea ce suntem și facem, avem datoria de a prețui acest neam, avem obligația morală de a apăra și de a sluji această țară!’—declară Stelian Gomboș, consilier Secretariatul de Stat pentru Culte.

 

‘Armenii din România s-au considerat în primul rând români. Stă mărturie faptul prin care, în timp ce armenii din întreaga lume sărbătoresc Sfintele Paști odată cu catolicii, armenii din vechiul Regat al României, prin dispensă au ales să sărbătorească odată cu majoritarii ortodocși. Tocmai pentru faptul că se considerau și ei români în acel teritoriu. Dar armenii din România, indiferent de confesiune, catolici ori ortodocși au rămas strâns uniți în jurul bisericii, a credinței și a noii lor patrii adoptive. Mărturie stau bisericile armenești din România, mormintele strămoșilor nostri și credința noastră în Dumnezeu și în România, Patria care i-a primit cu atâta generozitate pe strabunii noștri și la care înflorire și prosperitate am contribuit și noi armenii prin munca noastră și prin atâtea figuri ilustre ce le-am daruit pământului românesc’—a declarat Eduard Antonian, reprezentant Uniunea Armenilor din Romania

 

‘La acest moment de centenar, privind înapoi vom descoperi că tot prin credință, ‘cei din vechime au căpătat o bună mărturie’ (Evrei 11:2). Daco-romanii, păstrând fondul latin al graiului lor, au primit noțiunile creștinismului apostolic din latina vulgară. În limba română, rugăciunea ‘Tatăl nostru’, ‘Cele Zece Porunci dumnezeiești’, ‘Crezul creștin’ din secolul al IV-lea, sunt păstrate până azi în cuvinte de origine latină, demonstrând cu prisosință că românii au preluat creștinismul chiar de la misionarii din Imperiul Roman din primele secole. Societatea este rezultatul comportamentului conștient și deliberat. Să învățăm din credința înaintașilor respectând Legea lui Dumnezeu — aceasta va însemna să fii în război cu păcatele tale și în pace cu Dumnezeu și cu oamenii!’—declară Ștefan Tomoiagă, președinte Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România

 

‘În calitate de reprezentant al Cultului Musulman din România, atât eu, cât și membrii comunității noastre sărbătorim acest moment unic în istoria patriei noastre și anume împlinirea a 100 de ani de la făurirea Marii Uniri.

Identitatea națională, noțiune fundamentală, definește un popor pentru totdeauna și are la bază unitatea de limbă, de teritoriu, economică și culturală manifestându-se în sentimentul apartenenței la o singură națiune.

Astăzi, într-o lume globalizată și secularizată, România noastră trebuie să își păstreze identitatea și să își promoveze simbolurile și valorile spirituale. Niciun câștig lumesc nu poate suplini pierderea identității spirituale a unui popor.’—declară Muftiu Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România

Evenimentul este organizat de Centrul Pentru Politici Locale în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba, Primăria comunei Ighiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Programul Manifestărilor 

12.00- 12.15 Te Deum

12.15 – 12.20 Intonarea Imnului de Stat de către elevii Școlii de Subofițeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni

12.20 – 12.40 Desfășurarea Ceremonialelor Oficiale:

– efective din cadrul MApN, Batalionul 136 Geniu Apulum

– subunitate Garda de Onoare Jandarmeria Romana Bucuresti

– subunitate Ecvestra  Jandarmeria Romana Bucuresti

– fanfara reprezentativa a Jandarmeriei Romane

12:40 – 13.00 Urările de bun venit pentru oaspeți

13:00 – 13:15 Paradă militară

13:15 – 13:30 Reprezentația Gărzii Naționale din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

13: 30 – 14:00 Moment instrumental oferit de Fanfara Centrului de Cultura Augustin Bena, Alba Iulia

14:00 – 18.00 Conferința ”Identitate prin Credință”

– mesaje: Mesajul reprezentanților cultelor – Rolul credinței în identitatea națională, organizatori, Academia Română, istorici.

18:15 – 20-00 Dineu Oficial – Restaurant Medieval PUB 13 Alba Iulia.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top