Tragedia tânărului decedat în Franța scoate la iveală abuzurile din industria transportului. Prefectul județului Alba a cerut de urgență un control la angajatorii de tip Cargo Expres. Șoferii sunt obligați să conducă până la epuizare.

1

Tragicul eveniment care s-a soldat cu moartea unui tânăr de 22 de ani din Sebeș, pe șoselele din Franța, aduce în discuţie problemele şi abuzurile care există în această industrie a transportului de marfă. Alex a decedat în noaptea de 5 spre 6 aprilie după ce a condus aproape 2.000 de kilometri, fără odihnă din spusele colegilor.

Companiile de transport au prins gustul afacerii” Cargo Expres”, profitând într-un fel de naivitatea tinerilor dornici de câştiguri, la prima vedere ușoare. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa, șoferii angajaţi pe salariul minim şi plătiţi cu 6-7 eurocenţi pe kilometru sunt obligaţi să parcurgă distanţe lungi fără a fi lăsaţi să se odihnească. Acest lucru nu li se impune cu forţa, dar neascultând de dispeceri şi patroni rămân fără loc de muncă. Oricând pe o dubă de 3,5 tone se poate găsii un șofer de categoria B pregătit să își asume riscuri.

discuție Dispecer – Șofer

În majoritatea țărilor din Europa șoferii sunt obligați să parcurgă traseul pe Drumurile Naționale, deoarece mare parte din firmele de transport nu plătesc taxele de autostradă. Ca și în cazul tânărului din Sebeș, efectul este oboseala în plus acumulată de şoferi.

Angajatorii profită de anumite articole din legea muncii care îi acoperă în documente și exploatează la maxim șoferii, fără să țină cont de timpi de odihnă. Tahografele nu sunt reglementate la acest tip de transport, așadar orice sesizare este inutilă.

După dezvăluirile apărute în presă, prefectul de Alba, Dănuț Hălălăi a cerut un control amănunțit firmelor de transport din județ.

Dănuț Hălălai – prefectul județului Alba

” Am cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă și altor organisme abilitate să înceapă o serie de controale la aceste firme. Dacă lucrurile stau așa vom lua măsuri drastic. Aceste fenomene trebuie să înceteze, cel puțin la nivelul județului Alba.” – a spus Dănuț Hălălăi pentru Opinia Transilvană.

Între timp solidaritatea șoferilor scoate la iveală zeci de cazuri și firme care profită de naivitatea acestor tineri pentru a umfla buzunarele patronilor și a unor şmecheri din Ministerul Transporturilor cu milioane de euro.

Opinia Transilvană urmează să publice, în premieră, o anchetă care dezvăluie fraude de sute de milioane de euro, prin inginerii financiare făcute de firmele de tip” Cargo Expres”.

Trupul tânărului de 22 de ani va ajunge în România marţi după-amiază.

Reacții dure din partea colegilor lui Alex. Era epuizat după două zile infernale și NIMENI nu se SESIZEAZĂ

 

 

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Condoleante parintilor si familiei dar soferii strica ca nu le abandoneaza camioanele sa le gaseasca dupa o luna ca asa merita patroni acesti fara inima au uitat ca ereau si ei soferi, pacat traim intro tara de burtosi la cravata si atat pacat

Lasă un comentariu

Top