Mii de elevi vor începe școala în clădiri neautorizate , fără toalete și apă potabilă. Autoritățile prezintă o statistică pozitivă, realitatea arată totuși lipsa de interes și nepăsarea celor ce ne conduc destinele

1

Peste 90 de unităţi de învăţământ din Alba încep noul an şcolar fără autorizaţie de la DSP. Majoritatea problemelor identificate de autorități sunt lipsa grupurilor sanitare în interiorul clădirii, lipsa reţelei de apă şi canalizare dar și clădiri degradate.

În tot acest timp autoritățile caută să facă statistici pozitive în loc să găsească soluții de rezolvare a acestor probleme.

„Anul trecut erau 124 de şcoli neautorizate de DSP. Între timp un număr de 30 de unităţi de învăţământ au primit autorizaţie ca urmare a muncii inspectorilor care au oferit consiliere. Au rămas un număr de aproximativ 90 de unităţi neautorizate din 506 câte sunt la nivel de judeţ dar să nu ne lăsăm influenţaţi de acest număr care pare mare la prima vedere pentru că realitatea este alta” – a prezentat situația directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Majoritatea unităţilor de învăţământ neautorizate se află în zona de munte a judeţului, locuri unde nu există apă curentă şi canalizare. Fapt care arată realitatea cruntă a dezvoltării județului.

În aceste zone investiţiile în dotarea sau renovarea şcolilor ar necesita un efort prea mare pentru administraţiile locale mai ales că numărul elevilor este unul extrem de mic.

Deficienţele majore, pentru care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, sunt: lipsă apă curentă şi canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existenţa grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turceşti, iar deficienţele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor şi interioarelor, precum şi funcţionarea în spaţii comune a unităţilor de învăţământ diferite

 „Nu ştiu ce primar ar investi 500 de milioane în condiţiile în care acel primar nu are certitudinea că anul viitor vor mai fi copii care să înveţe acolo. Va avea o şcoală sau o grădiniţă autorizată sanitar dar nepopulată. Acesta este motivu pentru care noi încă mai avem şcoli neautorizate, dar procentul de 1,76 de copii care învaţă în unităţi neautorizate este unul îmbucurător”, a spus Alexandru Sinea.

Luni începe un nou an școlar, cu aceste statistici ne vom întâlnii și în 2018.

COȘMARUL în care au învățat zeci de elevi într-o comuna din județul Alba. Tavane care stau să cadă, pereți scorojiți, toalete în curte fără apă potabilă sau curent electric

Distribuie

Un comentariu

Lasă un comentariu

Top