Legea grațierii a fost ADOPTATĂ

1

Un amendament depus și susținut de PSD arată că persoanele de peste 70 de ani vor fi grațiate, indiferent de pedeapsa primită.

”Se grațiază în întregime pedepsele persoanelor condamnate care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de pedeapsă”, se arată în amendamentul adoptat la Legea grațierii, în Comisia juridică.

UPDATE: În Comisia juridică s-a creat o confuzie totală. Unii senatori susțin că pe această lege ies toți cei peste 70 de ani, alții susțin că anumite pedepse sunt exceptate, inclusiv faptele de corupție.

Legea a primit raport de admitere în Comisia juridică și urmează să fie trimisă la plenul Senatului pentru vot.

În total, pe această formă a legii ar ieși 18 persoane de peste 70 de ani din pușcărie.

De asemenea per ansamblul legii ar ieși:

– 432 ies in 48 de ore și 589 în urma analizei dosarelor vor beneficia de o reducere cu 3 ani a pedepselor.

– Nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de grațiere în actuala formă a legii

– Nicio persoană de peste 60 de ani și doar una singură de peste 70 de ani.

– 9 minori ar urma să benficieze de grațiere

– 18 persoane de peste 70 de ani vor beneficia de nou amendament.

În total, 1050 de persoane ar urma să intre sub incindența acestei legi a grațierii.

Aproximativ 1200 ies din penitenciar din lunar prin proceduri judiciare sau eliberare condiționată, deci facem o lege prin care vor ieși din penitenciar mai puțini decât numărul lunar.

 

Comisia juridică din Senat a decis luni întocmirea unui raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.
 În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD şi UDMR) şi 4 au fost împotrivă (PNL şi USR).
 Acesta va fi înaintat Biroului permanent, conducerea Senatului având posibilitatea includerii actului normativ pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni.

Președintele Șerban Nicolae, președintele Comisiei Juridice, a precizat că cei condamnați pentru acte de corupție nu vor beneficia de grațiere chiar dacă au peste 70 de ani.

Conform acestui amendament vor ieși din închisoare cei de peste 70 de ani, dar nu și ”vedetele” din pușcărie. Spre exemplu, Dan Voiculescu sau torționarii Vișinescu sau Ficior NU vor ieși din penitenciar.

Distribuie

Un comentariu

Lasă un comentariu

Top