Au apărut primii căutători de aur pe râurile din Alba. Doi investitori au primit autorizație pentru exploatarea aurului aluvionar

1

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat două avize privind exploatarea aurului aluvionar din albia a două pârâuri din Almaşu Mare, cu ajutorul şaitrocului.

Potrivit autorizaţiei eliberate de APM Alba, extracţia aurului se va face în ”mediu umed”, fără a folosi cantităţi de apa care să poată fi cuantificate, iar apele prelevate în procesul de exploatare aluviuni vor fi vărsate în pârâu

. Activitatea de extracţie a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare va consta în separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a pârâurilor Almaş şi Turnu.

Proiectele au fost realizate şi supuse aprobării autorităţilor de către doi investitori din Zlatna, Virgil Marin Rus şi Nicodim Gheorghe Burz, prin intermediul a două firme private. Cei doi urmează să exploateze aurul aluvionar din albiile minore ale pârâurilor Almaş şi Turnu din comuna Almaşu Mare, judeţul Alba.
Extragerea nisipului se va face prin intermediul unei drage mobile de aspiraţie. Ulterior, va avea loc depunerea/sortarea gravitaţională a aluviunilor şi a apei aspirate pe şaitroc sau jgeab, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, sfen/titan, pirită, etc.), urmată de recuperarea aurului liber. Şaitrocul va fi amplasat pe un cadru metalic, iar peste el va fi amplasată o pătură de lână sau un covor din cauciuc prevăzut cu striaţii peste care vor trece aluviunile colectate.   Lucrările de exploatarea sunt programate să aibă loc în perioada aprilie – octombrie 2017. Aurul obţinut va fi vândut, cel mai probabil, Băncii Naţionale a României.

Cei doi întreprinzători din Zlatna sunt primii căutători din Alba care reiau, oficial şi legal, exploatarea aurului prin această metodă după zeci de ani. Comuna Almaşu Mare are o istorie veche în domeniul mineritului. Aici se află câteva galerii părăsite ale fostei exploatări miniere de la Zlatna, ce mai cunoscută fiind mina Haneş.

Distribuie

Un comentariu

Lasă un comentariu

Top