Adevărul despre Roșia Montană și patrimoniul UNESCO ! Localități cu situri în Patrimoniul Mondial lăsate de izbeliște, vandalizate și fără drumuri de acces

0

Despre faptul că depunerea la UNESCO a dosarului „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” s-a făcut pe genunchi și fără un studiu în prealabil asupra impactului social și economic am tras mai multe semnale de alarmă. De ce se vrea blocarea resurselor minerale ale țării și de ce anumite grupuri de interese trag cu dinții pentru listarea Roșiei Montane în UNESCO sunt încă întrebări la care căutăm răspunsuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deși valoarea patrimoniului istoric şi cultural de la Roşia Montană este recunoscută la nivel naţional şi internaţional cineva încearcă totuși, în mod abuziv, să blocheze o ramură importantă din economia României.

Dezastrul care ar putea urma pentru întreaga zonă a Munților Apuseni a fost îmbrăcat frumos în peisaje turistice și povești cu fructe de pădure de niște oameni inconștienți cărora puțin le pasă de viitorul acestor locuri.

După ce publicația noastră a dat ca exemplu Cetatea Sighișoara care o dată introdusă în UNESCO, întreaga zonă a fost blocată și condamnată la sărăcie, un studiu de caz făcut asupra mai multor monumente incluse în patrimoniu mondial ne arată că majoritatea siturilor sunt abandonate în stare alarmantă de degradare. Cel mai grav este că statul român a ajuns să mintă în Rapoartele UNESCO.

Cercetătorul Aurora Pețan, președintele Fundației Dacica a evaluat unul din Rapoartele făcute către UNESCO cu privire la Cetățile Dacice:

” Evaluarea raportului am făcut-o prin două metode: pe de o parte, comparând datele din raport cu situația de la fața locului, pe care am documentat-o permanent pe toată perioada acoperită de raportare (2008-2014); pe de alta, comparând răspunsurile din raport cu cele date de managerii altor situri arheologice din Europa în raportările lor, în general situri UNESCO pe care le-am vizitat personal.

Concluzia este tragică: s-a mințit ca în codru. S-a mințit că nu există factori negativi care să afecteze cetățile în mod curent, că starea lor de conservare este bună, s-au inventat factori pozitivi care ajută cetățile, dar care în realitate nu există, s-au inventat 7 (!!!) surse de finanțare pentru restaurarea cetăților, inclusiv donații internaționale, s-a inventat un muzeu de sit, căi de acces adecvate la toate cele 6 cetăți, mijloace de informare adecvate, programe de cercetare cu ample rezultate difuzate la nivel internațional. Concluziile raportului: starea de conservare a cetăților este bună și nu există nevoi în ce privește managementul lor.” – a explicat cercetătorul Aurora Pețan

Aici se va ajunge și cu Roșia Montană? Oare Ministerul Culturii știe că cei din conducerea Institutului Național al Patrimoniului, atunci când nu își alocă singuri bani pentru restaurări, fac rapoarte mincinoase doar pentru a-și justifica listările?

Consecințele sunt grave, pentru că aceste date sunt folosite de UNESCO pentru elaborarea de strategii regionale, de studii, analize și statistici. E grav, pentru că România a încălcat Convenția de la Paris cu Privire la Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, prin care se obligă să dea raportări corecte. Totuși cine răspunde?

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top